Międzynarodowy Dzień Pizzy w Zawierciu, kulinarna przygoda uczniów. Ciasto latało przy suficie, pieczarki tańczyły na stole balet, ser posypał wszystko tworząc najcudowniejsze pizzę włoską.
Międzynarodowy Dzień Pizzy w Zawierciu – Uczniowie z klasy 1 TŻ Zespołu Szkół im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu, podczas zajęć praktycznych przygotowali pizzę, którą poczęstowali uczniów oraz nauczycieli.
Historia pizzy sięga starożytnej Grecji, gdzie wykonywano placki z mąki, oliwy i soli. W XVI wieku w Neapolu zaczęto dodawać do nich pomidory. Dopiero, gdy w XIX w. królowa Margherita di Savoia uznała placek z serem, mozzarellą, pomidorami i bazylią za wyśmienity, pizza zdobyła prawdziwe uznanie. Do dziś pizza margherita symbolizuje trzy kolory włoskiej flagi – biały ser, zielone liście bazylii i czerwone pomidory.
Eksperci kulinarni zwykli nazywać pizzą zapiekany placek na bazie sosu pomidorowego, a to z kolei znacznie skraca historię pizzy. Pierwsze pomidory przyjechały do Europy dopiero w XVI wieku. Zanim jednak mieszkańcy Neapolu przyzwyczaili się do smaku pomidorów, upłynęło sporo dziesięcioleci. Pizza z dodatkiem ziół i sosu pomidorowego zdominowała tamtejsze tereny na dobre dopiero w XVIII, stając się kultową potrawą Neapolitańczyków, a następnie całego Półwyspu Apenińskiego.
Zobacz także:
Niebezpieczna sytuacja w Mok Zawiercie
Wiktor stracił rodziców -pilnie potrzebna pomoc
Czerwone Gitary zagrają w Zawierciu!
Zawiercie – dyżury aptek w Marcu 2023
Od początku roku zatrzymano ponad 41 pijanych kierowców
Zawierciańska porodówka najlepsza w kraju – Ranking Szpitali „Rodzić po Ludzku”
Pomoc dla trójki rodzeństwa z Łaz – po śmierci mamy zostali sami
Koncert Eleni z okazji 45-lecia zespołu w Zawierciu
MOK w Zawierciu zmienia się nie do poznania. Co nowego powstało?