Kołłątaja

Udany debiut uczennic z Kołłątaja w ogólnopolskim konkursie kulinarnym

Uczennice klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu – Małgorzata Jurczak i Justyna Kazior – pod opieką nauczyciela Macieja Musiała odniosły wielki sukces w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki”.

 

Uczennice trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu – Małgorzata Jurczak i Justyna Kazior – z sukcesem zaprezentowały swoje umiejętności w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki”. Pod opieką nauczyciela Macieja Musiała dziewczęta udowodniły, że ich talent i pasja do gotowania stoją na bardzo wysokim poziomie.

Organizatorem tego prestiżowego konkursu jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj a jego realizacją zajmuje się firma INTER…TEST z siedzibą w Sochaczewie. W tegorocznej edycji rywalizacja była niezwykle zacięta – na starcie stanęło aż 140 drużyn z całej Polski. Aby przystąpić do konkursu, uczestnicy musieli przesłać autorskie przepisy na przystawkę oraz danie główne z wykorzystaniem mięsa drobiowego, a także ich profesjonalne fotografie.

 

Dzięki doskonałym umiejętnościom kulinarnym oraz kreatywności Małgorzata i Justyna pomyślnie przeszły przez wstępną selekcję oraz dwie rundy eliminacyjne, które odbyły się w studiu kulinarnym RM Gastro w Ustroniu. Spośród 140 drużyn do kolejnego etapu zakwalifikowało się tylko 24 zespoły, co już na tym etapie było ogromnym wyróżnieniem.

W drugiej rundzie dziewczyny zmierzyły się z zadaniem przygotowania potraw z wykorzystaniem surowców obowiązkowych i własnych, bazując na wcześniej przesłanych recepturach. Ich propozycje zachwyciły jury: przystawką były kluski kładzione z kurczaka w emulsji maślano-cytrynowej z szałwią, a daniem głównym – catsu curry z kurczakiem. Znakomite wykonanie i wyjątkowy smak pozwoliły im znaleźć się w gronie sześciu najlepszych zespołów walczących o finał.

 

Ostatni etap eliminacji postawił przed uczestnikami dodatkowe wyzwanie – przygotowanie dania „z drobiem w roli głównej” przy użyciu sekretnych składników ukrytych w tzw. „secretbox-ie”. Małgorzata i Justyna ponownie wykazały się profesjonalizmem i kreatywnością, serwując marynowany filet z kurczaka podany na puree z białych warzyw, z sosem gorgonzola oraz salsą słodko-kwaśna. Potrawa została oceniona bardzo wysoko przez jury.

Chociaż uczennice nie wystąpią w wielkim finale, ich występ to ogromny sukces – szczególnie, że był to ich debiut w tak prestiżowych zawodach. Zespół Szkół im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu może być dumny ze swoich reprezentantek, które godnie promowały szkołę i udowodniły, że gastronomia to ich prawdziwa pasja. Gratulujemy Małgorzacie i Justynie oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych!

foto:Zespół Szkół im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu 

Drodzy Czytelnicy,

Jeśli macie ciekawy temat, którym chcielibyście się podzielić, historie, które zasługują na światło dzienne, lub pomysł na artykuł, który warto poruszyć – czekamy na Wasze wiadomości!

Skontaktujcie się z nami, wysyłając e-mail na adres: kontakt@kulturalnezawiercie.pl lub wiadomość poprzez nasze media społecznościowe. Jesteśmy otwarci na Wasze propozycje i z przyjemnością zgłębimy interesujące wątki.

Tworzymy tę przestrzeń z myślą o Was, dlatego Wasze inspiracje są dla nas niezwykle cenne.

 

Zobacz także:

Pociąg na złym torze. Kolejna niebezpieczna sytuacja w Zawierciu

Porodówka w Zawierciu trzyma poziom- jest jedną z najlepszych

Poważny wypadek w okolicach Pradeł – cztery osoby ranne

Otwarcie Wirtualnej Strzelnicy w Łazach

Elemental Strategic Metals oficjalnym sponsorem CMC Virtu VIRET

 

 

Post Author: KulturalneZawiercie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *